Er du usikker på dit elforbrug?

Hvordan er det nu lige, det står til med dit private elforbrug?
Og hvordan ser det ud i forhold til et gennemsnitligt elforbrug?
Bare rolig – Hos nettopower har vi styr på det hele for dig.

Hjem / Elforbrug

Vi hjælper dig med at forstå (og nedbringe) dit elforbrug i dag – og i morgen

Tjek dit elforbrug! Ja, det kan være lettere sagt end gjort. Og det bliver skam ikke nemmere, hvis du tilmed også skal forstå dit gennemsnitselforbrug samt vurdere, om det svarer til, ligger over eller under det gennemsnitlige elforbrug. For hvad er et ”normalt elforbrug”? Dette kan være vanskeligt at svare entydigt på, da den enkeltes elforbrug i bund og grund er en individuel sag.

Ikke desto mindre kan du få en god indikation på, hvad der ligger i begrebet ”normal-elforbrug” ved at gøre følgende:

 

  1. Beregn elforbrug: Altså lave en beregning for dit elforbrug i husstanden.
  2. Sammenlign elforbrug: Altså sammenholde din elforbrugsberegning med et gennemsnitligt elforbrug i Danmark.

 

Og hvorfor så det? Fordi det som forbruger kan være svært at forholde sig til, hvorvidt et årligt strømforbrug er højt eller lavt, hvis ikke man har en målestok at holde op imod sit elforbrug. Gennemsnit og statistikker for den generelle hustands elforbrug i Danmark er derfor meget nyttige værktøjer i denne sammenhæng. Og det er lige netop dét, vi vil kigge nærmere på nedenfor, så du kan få en bedre forståelse for dit private elforbrug – både i dag, i morgen og i fremtiden.

Og hvem ved – måske du endda kan nedbringe dit normale elforbrug og dermed spare gode penge på elregningen. Så læs og se, hvordan du skal forholde dig til dit strømforbrug.

Et gennemsnitligt elforbrug – 1 person, 2 personer, 3 personer …

Men lad os ikke dvæle alt for længe ved det. Her får du med det samme, hvordan et gennemsnitligt elforbrug for 1 person ser ud i dagens Danmark:

  • En gennemsnitsdansker har et årligt elforbrug på cirka 1.600 kWh, hvilket svarer til omkring 3.600 kroner.

Lyder det af meget eller lidt? Det skal vi såmænd ikke være dommere over. Men du kan bruge dette elforbrugsgennemsnit til måske at se dit elforbrug / strømforbrug med nye øjne – eller måske rettere ”besparelses-briller”. Hvis tallet for dit elforbrug i husstanden ligger lidt eller betragteligt over det gennemsnitlige elforbrug, vil du med fordel og relativt nemt kunne gøre en aktiv indsats for rent faktisk at nedbringe dit elforbrug.  

Familie, ægtepar eller enkeltperson? Ja, husstandens sammensætning har selvfølgelig betydning, når man laver en beregning af elforbrug. Der er selvsagt afgørende forskel på resultatet, hvis du går ind på Google og søger på ”elforbrug familie på 4”, ”elforbrug 2 personer” eller ”elforbrug 1 person”. Ligesom der også er afgørende forskel på, om du søger på ”årligt elforbrug” eller ”elforbrug pr. måned”.

Derfor er det vigtigt, at du har styr på, hvad og hvilke parametre du reelt set sammenligner, når du foretager elforbrugsberegning og -sammenligning. Det giver jo ikke et retvisende og brugbart resultat at sammenligne dit private elforbrug med et gennemsnitselforbrug for 2 personer, hvis du sidder i en lejlighed alene. Alle disse ting skal du have in mente, når du ser på dit strømforbrug.

Ønsker du hjælp og sparring til at vurdere, hvorvidt du har et normalt elforbrug, eller hvordan du kan spare penge på dit elforbrug, står vi altid til din rådighed. Og ellers kan du i mellemtiden læse med nedenfor, hvor vi giver dig et par skarpe sparetips. 

Der er gode pengebesparelser at hente på dit elforbrug

For de flestes vedkommende vil der være rig mulighed for at få det private elforbrug ned. Bare alene standby-funktionen koster os danskere gennemsnitligt 400 kWh, svarende til cirka 900 kroner.

Er du på jagt efter god inspiration til, hvor og hvordan du kan spare på dit elforbrug i hverdagen? I så fald er du landet det helt rigtige sted.

Vi har udviklet en selvbetjening, hvor det er muligt at tjekke dit elforbrug helt ned på timebasis, hvilket gør, at du kan se præcis, hvornår der bruges mest el – og dermed gøre en indsats for at reducere dit strømforbrug her.

Et andet godt sparetip er, at du altid starter med at kigge på din elregning først for at få et overblik over, hvilken pris pr. kWh dit elselskab opererer med. Det er ikke som sådan noget, der får forbruget ned, men hvis du betaler for meget for dit elforbrug, ja så vil der være lavthængende frugter at høste ved udelukkende at skifte til en anden og mere prisvenlig elleverandør. Det er kort sagt den oplagte strategi, hvis du skal spare penge på dit strømforbrug.

Når du først har fundet den bedste og billigste elleverandør, kan du påbegynde den egentlige og svære øvelse: at få din husstands elforbrug ned. Der er utallige måder, hvorpå du kan mindske dit elforbrug. Varmepumpe eller andre typer omlægning af din elforsyning er en energibesparende løsning, men også mindre tiltag og ændringer i din hverdag kan gavne dit daglige elforbrug.

Her på siden har vi samlet en række forskellig og nyttige informationer om vores elforbrug i Danmark (inklusiv billeder fra elguiden fra Dansk Energi). Og hvis du ønsker at vide mere eller blot vil have en snak om, hvordan du kan spare på dit elforbrug, er du altid velkommen til at kontakte vores kundeservice.

Du har også mulighed for at sende os din seneste elregning, og så kan vi kigge på, om du har et gennemsnitligt elforbrug, eller om dit elforbrug er over eller under gennemsnittet. Viser det sig at være tårnhøjt, finder vi hurtigt en løsning – og så er der i hvert fald god grobund for at kunne spare en masse penge. 

Hvis du ønsker at begynde spareindsatsen allerede i dag, kan du hurtigt og nemt tilmelde dig hos nettopower, og så sørger vi for at få flyttet dig over til nettopower inden for kort tid. På den måde kan du begynde at benytte vores selvbetjening og få kickstartet kampen for at nedbringe dit elforbrug – hurtigst muligt. 

Billig el, men tårnhøj beskatning i Danmark

I Danmark har vi billig el, hvis man altså ser bort fra vores tårnhøje beskatning. Det er faktisk sådan, at Danmark er et af de lande, hvor man kan få den billigste el i hele Europa. Men der, hvor det begynder at gå galt, er, når der pålægges skatter, hvilket kan besværliggøre overblikket over dit strømforbrug

Uanset hvor stort dit elforbrug er, kommer der skatter, afgifter og transport oveni, hvilket er ens for alle elkunder i Danmark.

Undersøgelser viser, at borgerne i England betaler meget mere for deres el, men har en mindre beskatning, hvilket fører til en lavere pris samlet set.. Det betyder dog ikke, at man skal stoppe med at kigge på sit elforbrug eller undlade at undersøge, hvordan man kan spare penge. For selvom vi er europamestre i beskatning, er vi også rigtig gode til at spare på vores elforbrug – og det hjælper vi hos nettopower dig gerne med. 

Skift elleverandør, og få fokus på dit elforbrug

I Danmark er der over 100 produkter fra over 50 elleverandører at vælge imellem som forbruger. Det kan hurtigt blive en jungle at finde rundt i, og derfor har vi lavet en vejledning til prissammenligningsportalen elpris.dk, som sammenligner alle elprodukter og finder den billigste elleverandør til dit elforbrug. 

Hos nettopower laver vi også prissammenligninger selv, som fremlægger, hvem der er Danmarks billigste elleverandør. Det gør vi ud fra en ambition om at hjælpe forbrugerne med at vælge det rigtige produkt, der kan bidrage til at vinde kampen for at minimere elregningen/elforbruget. Ud af fire prissammenligninger kan vi blandt andet berette om, at nettopower har indkasseret hele tre førstepladser og én andenplads – og det gør os godt, gammeldags stolte. 

Lidt over 4 % er rent faktisk ikke bevidste om, at man kan skifte elleverandør – og det synes vi da er en skam. Det snyder rigtig mange danskere for at spare gode penge på deres elforbrug, da de på grund af uvidenhed sidder fastlåst i den samme dyre elaftale. Men faktum er, at det reelt set er ret let at skifte elleverandør, og de fleste opdager også, at hvis de tager stilling til deres elleverandør, bliver det også sjovere at holde øje med deres elforbrug.

Så tag stilling allerede i dag – måske vores veje mødes?

Forsyningssikker strøm til Danmarks elforbrug – uden afbrydelse

I Danmark kan vi være stolte af vores høje forsyningssikkerhed af strøm. Kigger vi mod vores svenske naboer, kan vi se, at deres el er afbrudt i 154 minutter om året, mens vores italienske venner kan prale af 105 minutters afbrydelse om året.

Men i Danmark gør vi det bare bedre. Vi kan stolte bryste os af, at vi kun har små 15 minutters afbrydelse om året. Hvert år bliver der igangsat flere og flere initiativer, som hjælper til at reducere disse få minutters afbrydelse yderligere – så måske vi kan se frem til endnu færre minutters afbrydelse af elforbruget i fremtiden. 

Et gennemsnitligt elforbrug i familien Danmark

Hvordan ser et gennemsnitligt elforbrug i en familie så ud i Danmark? Det skal vi sige dig.

Et gennemsnitligt elforbrug i familien Danmark ligger på lidt over de 4.000 kWh om året – eller, hvad der svarer til 9.000 kroner om året. Se elforbrugets typiske fordeling til højre.

Hvis du skal spare på dit elforbrug, er det altid oplagt at kigge på den sidstnævnte udgiftspost: nemlig underholdning. Hvorfor? Fordi denne post hæfter for cirka 39 % af et gennemsnitligt elforbrug pr. husstand. 

Alene på standby-produkter bruger vi som nævnt om året 400 kWh (cirka 900 kroner), og her udgør underholdningsapparaterne en stor synder. Er du i tvivl om, hvordan du skal komme i gang med spareprojektet, må du endelig kontakte vores kundeservice. Og du kan også finde god inspiration i vores skarpe sparetips.

UNDERHOLDNING
39%
VASK
20%
BELYSNING
12%
KØL
12%
MADLAVNING
10%
OPVARMNING
6%
SMÅ APPARATER
1%

Men hvad med tallet for elforbrug i lejlighed?

Nu har vi talt om både gennemsnitligt elforbrug pr. husstand og elforbrug i familie. Men hvordan ser tallet ud for et typisk elforbrug i lejlighed?

Lad os bare gå direkte til de kolde facts:

  • Generelt taler man om, at et gennemsnitligt elforbrug i en lejlighed (uden tørretumbler og vaskemaskine) cirka ligger i spændet mellem 1.600-2.200 kWh.

Og her er der vel at mærke tale om et normalt elforbrug i 2-personerslejlighed eller énmandslejlighed. Tallet kan dog variere fra lejlighed til lejlighed, og du bør derfor altid tjekke dit elforbrug for at se, om det afviger meget eller lidt fra dette.

Elforbruget bliver grønnere

Selvom man godt kunne foranlediges til at tro det, er el faktisk ikke en faktor, der belaster klimaet allermest – på trods af den høje beskatning. For 100 kroners elektricitet går 70 kroner til skatter og afgifter, hvorfor dette er den højeste beskatning (se billede). Køber man for 100 kroner kød, er beskatningen omkring 20 kroner ud af de 100, men belastningen på miljøet er her faktisk blandt de højeste. 

Vil du gerne bidrage til den grønne omstilling og et bedre verdensmiljø, kan du faktisk nemt og ubesværet gøre det hos nettopower. Vi tilbyder nemlig alle vores kunder strøm fra danske vindmøller for kun 19 kroner om måneden , så du kan se på dit elforbrug med god samvittighed. Kontakt os for at høre mere om, hvordan du kommer i gang.

Bliv kunde, og få styr på dit elforbrug / strømforbrug

Er dit strømforbrug tårnhøjt?
Eller ønsker du blot at få en billigere pris pr. kWh?
Så tøv endelig ikke med at tilmelde dig nettopower eller kontakte os.