Strømafbrydelse? Din guide til, hvis strømmen er gået

Er der pludselig ingen strøm i husstanden? Uventede strømafbrydelser kan være en ubehagelig situation. Men bare rolig – her på siden guider vi dig trygt tilbage til lyset, når strømmen er gået.

Tilmeld dig her

Hjem / aktuelle-stroemafbrydelser

Hvad dækker strømafbrydelser over?

En strømafbrydelse kommer sjældent belejligt – og ofte når man mindst venter det. Strømafbrydelser dækker over strømsvigt i din husstand, der gør, at du ikke har energi til rådighed, før fejlen er udbedret. Det betyder, at du hverken kan gøre brug af el eller varme til fx dine elektriske apparater i det tidsrum, hvor strømafbrydelsen er aktuel – du har altså ingen strøm.

Der findes overordnet set to forskellige typer af strømafbrydelse. Den slags, der udelukkende opstår i den enkelte husstand, og den slags, der berører en seriel række af husstande – fx et helt nabolag. Sidstnævnte kategori vedrører fejl på elnettet, som indberettes af netselskaberne til Energi Danmark.

Her på siden kan du blive klogere på, hvad strømafbrydelser er, og tjekke op på, hvorvidt netop dit område er ramt af strømsvigt i dag.

Tjek, om du er ramt af strømafbrydelse

Men hvordan finder du så ud af, om der er tale om et privat strømnedbrud eller en ”kollektiv” udgave, hvis du pludselig oplever strømafbrydelse i dag?

Hos nettopower har vi gjort det nemt og hurtigt for dig. I samarbejde med Energi Danmark har vi indsat et ”energinetkort” lige nedenfor, hvor du kan danne dig et opdateret overblik over situationen for strømafbrydelser i Danmark.

Der er tale om et interaktivt kort, der illustrerer elnettet lige nu med markeringer af, hvor i landet de aktuelle strømafbrydelser er. Det gælder vel og mærket både de planlagte og de akutte/utilsigtede driftsforstyrrelser.

På energinetkortet ses altså strømafbrydelser i København, Aarhus, Odense, Randers, Kolding, Aalborg eller lige netop den by, du kommer fra. Du kan nemt søge dit område eller din specifikke adresse frem via søgefunktionen øverst i hjørnet samt frit trække, slippe, zoome ind og ud efter behov på netkortet.

Ved at klikke på markørerne for de enkelte strømafbrydelser kan du få yderligere information om driftsforstyrrelsernes årsag, omfang, varighed mv.

HUSK: Selvom det interaktive kort over elnettet i Danmark opdateres løbende, er det ikke ensbetydende med, at lokale og mindre regionale strømsvigt angives på kortet. Det skyldes ganske enkelt, at netselskaberne ikke er lovmæssigt forpligtede til at indberette disse lokale driftsforstyrrelser. Langt størstedelen af netselskaberne gør dog dette helt automatisk, og derfor giver det ovenstående energinetkort et virkelighedsnært og opdateret billede af strømafbrydelser i dag.

Tjekliste: Strømafbrydelse – hvad gør man?

Når uheldet er ude, gælder det om at handle hurtigt og korrekt, så du kan få styr på strømafbrydelsen og få el og varme tilbage. Men er du egentlig klar over, hvad du skal gøre, hvem du skal kontakte, og hvordan du forbereder dig optimalt, så du kommer sikkert igennem strømsvigtet?

Læs med nedenfor, hvor vi har lavet en tjekliste, der guider dig igennem, hvad man skal gøre ved strømafbrydelse.

God forberedelse på strømafbrydelse:
Gode råd ved strømsvigt i dag

Bliv kunde, og få hurtigt strøm igen

Tilmeld dig nu, og få strømmen igen.

Årsager til strømafbrydelse

Et strømnedbrud kan have flere forskellige årsager. Det kan være en lokal komplikation, der er opstået i din boligs elinstallation. Typisk vil dette skyldes et af følgende forhold:

Begge typer af fejl kan tjekkes og udbedres ved at tilgå elmåleren.

Men i visse tilfælde ligger årsagen uden for din private elinstallation, hvilket som tidligere nævnt i så fald omhandler en fejl på elnettet. Her er det dit netselskab (dem, der ejer din elmåler), som er ansvarlig for at udbedre fejlen. Det er derfor også dem, du skal kontakte, hvis du har behov for det – eller ønsker at indberette en driftsforstyrrelse, som ikke umiddelbart er blevet rapporteret.

En hurtig måde, hvorpå du kan vurdere, hvorvidt dette scenarie gør sig gældende, er ved at gå ud ad din hoveddør og se, om husene i dit nabolag også oplever strømafbrydelser. Hvis hele gaden er mørkelagt, er det en god indikation på et strømsvigt, der skyldes en driftsforstyrrelse på elnettet.

Alternativt kan du som sagt også tilgå vores interaktive energinetkort her på siden, hvor du kan søge specifikt på din adresse for at se, om der er en aktuel driftsforstyrrelse i dit område.

Hvis du har spørgsmål eller er i tvivl om noget, er du altid meget velkommen til at kontakte nettopower. Vores kundeservice står til din rådighed og sidder klar til at hjælpe dig trygt og sikkert igennem din strømafbrydelse.

Vil du gerne blive endnu klogere på, hvad du gør, når uheldet er ude, kan du blive det ved at læse vores guide til uventede strømafbrydelser lige her

Held og lykke – og pas nu på ikke at få stød!

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Find ud af, om der er sprunget en sikring, om relæet er gået, eller om der er tale om et akut strømsvigt hos din udbyder. Ret op på fejlen, hvis du kan, og husk, at fejl i elinstallationen kan skyldes noget andet end en sprunget sikring. Sørg for at holde fryser og køleskab lukket.

Find ud af, om strømmen er gået i dit lokalområde her på siden. Vores interaktive kort giver dig overblikket over både planlagte og akutte strømafbrydelser i hele landet.

En planlagt strømafbrydelse sker for eksempel i forbindelse med reparationer på elnettet, imens akutte strømsvigt kan skyldes storm, orkan eller tekniske uheld. Er der blot tale om strømafbrydelse i din egen bolig, kan det for eksempel skyldes en sprunget sikring, eller at dit relæ er slået fra på grund af en fejl.